ENDOSCOPIA DIGESTIVA SUPERIOARA (GASTROSCOPIA)

Ce trebuie sa stiti!

Pentru endoscopia digestiva superioara este bine sa existe o recomandare de la un medic care sa va fi consultat. Acesta poate sa fie medic de familie, medic internist, medic chirurg sau medic gastroenterolog. De asemenea, manevra se poate efectua si la cererea dumneavoastra.

Endoscopia digestiva superioara reprezinta metoda prin care se examineaza esofagul,
stomacul si duodenul. Examinarea se realizeaza cu ajutorul unui endoscop – un tub flexibil, de calibru redus, care se introduce in cavitatea bucala si de aici in esofag, stomac, duoden, fara a jena respiratia.

Veti fi culcat(a) pe partea stanga pe pat, un spray anestetic va va fi pulverizat la nivelul faringelui, cu scopul obtinerii unei anestezii locale si o piesa bucala va fi introdusa in cavitatea bucala pentru a preveni lezarea endoscopului.

Dupa procedura, este posibil ca pacientul sa simta, la nivelul faringelui, un usor disconfort sau durere pentru restul zilei si va eructa. Acest disconfort va trece de la sine si nu necesita tratament.

Trebuiesc oprite antiacidele, pansamentele gastrice, preparatele care contin fier. Medicul care face investigatia trebuie informat despre bolile avute anterior, interventiile chirurgicale si eventualul tratament medicamentos pe care il luati in mod obisnuit. Medicul trebuie anuntat daca exista alergii la medicamente, (Xilina).

!!! Medicamentele anticoagulante Trombostop sau Sintrom administrate pentru Fibrilatie atriala si antiagregante plachetare (Aspirina/Aspenter) trebuiesc intrerupte cu 3 zile inainte de investigatie.

In cazul medicatiei antiagregante (Clopidogrel/Plavix) sau anticoagulanta (Sintrom,
Trombostop), administrate pentru alte afectiuni (!!! AVC ischemic, By pass aorto-coronarian, stenturi coronariene, proteza de valva cardiaca etc.), urmand a stabili impreuna cu medicul curant necesitatea ajustarii dozelor.

Pacientul diabetic va intrerupe antidiabeticele orale pe perioada cu dietă hidrica. ln cazul tratamentului cu insulina va trebui sa consulte medicul diabetolog in vederea ajustarii dozelor.
Durata investigatiei in cazul unei examinari normale, insotite sau nu de prelevarea unei
biopsii pentru diagnosticul rapid al infectiei cu Helicobacter pylory, procedura se poate
incheia in cateva minute. Daca sunt depistate si alte leziuni care trebuie analizate suplimentar si biopsiate, durata poate creste pana la maximum 15 minute.

Pregatire

Inainte de efectuarea unei endoscopii digestive superioare pacientul nu mai are voie sa se alimenteze timp de patru pana la opt ore.

Daca manevra se face dupa ora 14:00 se poate manca pana in ora 07:30 un mic dejun redus cantitativ, fara grasimi si carne.

Bautul de lichide limpezi, clare, este permis, in general, pana cu doua ore inainte de
investigatie, ulterior pacientului fiindu-i interzis orice aport oral.

Rezultatele sunt comunicate imediat dupa procedura si se fac si recomandarile necesare de tratament.

Daca din diverse motive nu puteti sa va prezentati pentru manevra, va rugam sa informati Centrul sau medicul la care aveti programata explorarea pentru a anula programarea. Va multumim.

 Indicatii

Epigastralgii (dureri in “capul pieptului”) □, Anemie feripriva (cu fier seric scazut □,
Disfagia/Odinofagia (inghitirea cu dificultate/durere) □ ,Dispepsia neexplicata clinic □,
Pirozisul □, Supravegherea neoplaziilor digestive □, Pierdere ponderala neexplicata □,
Durerea toracica dupa excluderea unei cauze coronariene □, Evaluarea modificarilor
patologice decelate radiologie □, DS la pacient stabil hemodinamic □, Resangerare dupa oprirea spontana a HDS □, Varsaturi persistente □, Polipoza gastrointestinala □, Biopsie sau recoltare de lichid din duoden □,Supraveghere periodica Esofag Barett □,Vindecare ulcer esofagian, gastric, duodenal, stomal □, Sindrom de hipertensiune portala □, Confirmarea unei leziuni depistate radiologie □,

ANTECEDENTE: Consum recent de A.I.N.S.( Aspirina, Diclofenac, etc.) □, Alergie la
medicamente(Xllina □,)………………………. Consum de anticoagulante orale □, .I.N.R…………………………… 

Interventii chirurgicale……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Contraindicatii: Pacient necooperant □, Insuficienta cardiorespiratorie severa □,
Instabilitate hemodinamica □, Ascita voluminoasa □, Eventratii sau hernii voluminoase □, I.M. in prima luna de la diagnosticare □, Perforatia de organ cavitar abdominal □, sarcina avansata □, interventii chirurgicale in sfera abdominala recente/ulcer perforat (3 luni) □.

Complicatii endoscopie digestiva superioara.

Sunt extreme de rare la persoanele fara afectiuni cardiace sau respiratorii semnificative (1 la 10000 examinari) si constau in mici sangerari si ulcerari ale mucoasei. Ele sunt complet vindecabile.

Daca dupa examinare aveti dureri, scaune negre, varsaturi, informati medicul de urgenta.

 

AM FOST INFORMAT DESPRE RISCURILE ACESTEI INVESTIGATII, PE CARE LE-AM INȚELES SI SUNT DE ACORD CU EFECTUAREA EI

SEMNĂTURĂ PACIENTULUI                                        SEMNĂTURĂ MEDICULUI