COLONOSCOPIA Ce trebuie sa stiti:
Colonoscopia este examinarea intestinului gros sub controlul vederii, utilizand un aparat flexibil si subtire care preia imagini din interiorul intestinului si le reda pe un monitor. Cu ajutorul acestui aparat (colonoscop) se pot vizualiza anomaliile sau leziunile prezente la nivelul colonului (intestin gros), obtinandu-se informatii in plus fata de utilizarea tehnicii radiologice (irigografie). De asemenea, se pot preleva biopsii din leziunile evidentiate, pentru ca tesuturile bolnave sa poata fi examinate la microscop.
Pentru colonoscopie este bine sa existe o recomandare de la un medic care sa va fi consultat. Acesta poate sa fie medicul de familie, medic internist, chirurg sau medicul gastroenterolog. De asemenea, manevra se poate efectua si la cererea dumneavoastra, dupa o evaluare prealabila de catre medicul care efectueaza manevra.
Pacientul trebuie sa cunoasca urmatoarele : ♦ explorarea dureaza in medie 45-60 de minute; ♦ este important ca medicul endoscopist sa cunosca bolile de care ati suferit anterior, interventiile chirurugicale si toate medicamentele pe care le folositi in mod constant; ♦ de regula se administreaza medicatie antispastica in scopul cresterii confortului explorarii.
!!! Medicatia cardiologica nu va fi intrerupta ( cu exceptia Aspirina sau aspenter care pot fi intrerupte pe perioada pregatirii pentru colonoscopie ) si va fi administrata conform indicatiilor medicului dvs curant, cu o cantitate mica de apa.
!!! Medicamentele anticoagulante Trombostop sau Sintrom administrate pentru Fibrilatie atriala trebuiesc intrerupte cu 3 zile inainte de investigatie.
In cazul medicatiei antiagregante ( Clopidogrel/Plavix ) sau anticoagulanta ( Sintrom, Trombostop ), administrate pentru alte afectiuni (!!! AVC ischemic, By pass aorto-coronarian, stenturi coronariene, proteza de valva cardiaca etc.) urmand a stabili impreuna cu medicul curant necesitatea ajustarii dozelor.
Pacientul diabetic va intrerupe antidiabeticele orale pe perioada cu dieta hidrica.ln cazul tratamentului cu insulina va trebui sa consulte medicul diabetolog in vederea ajustarii dozelor.
Pregatirea cu FORTRANS
In zilele anterioare explorarii nu este recomandabil sa se consume carbune medicinal, uleiuri laxative, preparate de fier, rosii, struguri.
In ziua dinaintea explorarii se poate manca obisnuit, numai pana la ora 15. Dupa aceasta ora nu este permisa decat ingestia de lichide limpezi, ceai indulcit, apa minerala. Incepand cu ora 18:00, cu o zi inaintea explorarii, se beau in decurs de 2-3 ore, 2 litri Fortrans (fiecare plic de Fortrans se dizolva intr-un litru de apa), intr-un ritm cat mai constant. Ritmul lent, constant, previne balonarea abdominala greata si voma (aceasta din urma nu este de dorit deoarece se poate pierde din substanta activa). A doua zi, ziua explorarii, incepand cu ora 9:00, pacientul mai bea 2 litri solutie Fortrans in interval de 2-3 ore. Daca gustul solutiei de pregatire este greu tolerabil, aceasta se poate raci la frigider; in acelasi timp se poate adauga zeama de lamaie, suc rafinat de grapefruit, portocale. In final, obiectivul este eliminarea unui scaun apos, aproape limpede.
Pregatirea cu PICOPREP sau CITRAFLEET
In zilele anterioare explorarii nu este recomandabil sa se consume carbune medicinal, uleiuri laxative, preparate de fier, roșii, struguri, seminte.
In ziua dinaintea explorarii se poate manca obisnuit, numai pana la ora 15. Dupa aceasta ora nu este permisa decat ingestia de lichide limpezi, ceai usor indulcit, apa plata, zeama de compot.
Sunt necesare 3 plicuri PICOPREP (1 plic in 250 mp apa) sau CITRAFLEET (1 plic in 150 ml apa).
La ora 18:00, cu o zi inaintea explorarii, se dizolva 1 plic PICOPREP /CITRAFLEET in cantitatea corespunzatoare de apa si se beau in decurs de 10 min. Dupa care se bea 1,5 L lichide (apa sau ceai usor indulcit).
A doua zi, ziua explorarii, la ora 07:00 se bea al doilea plic PICOPREP/CITRAFLLET. Dupa care se bea 1,5 L lichide (apa sau ceai usor indulcit).
La ora 10 se bea al treilea plic PICOPREP/CITRAFLLET. Dupa care se bea 1,5 L lichide (apa sau ceai usor indulcit).
Reactii adverse ale pregatirii pentru colonoscopie
Frecvent se intalnesc o serie de efecte adverse usoare precum: greata, balonarile abdominale si borborismele. Toate aceste nu impun intreruprea pregatirii daca sunt tolerate de catre pacient.
Efecte adverse mai severe si mai rare sunt legate de deshidratare ( ceea ce impune consumul generos de lichide clare) si constau in cefalee, vertij, lipotimie. Aparitia lor impune consultarea de urgenta a medicului currant.
In timpul colonoscopiei se va insufla aer pentru destinderea peretilor colonului, ceea ce poate crea o senzație de disconfort, balonare si crampe.
Indicatii
Tulburari de tranzit instalate recent □, Anemie feripriva (cu fier seric scazut □, Rectoragii □, Sangerare digestiva neexplicata □, Profilaxia primara la pacientii cu risc crescut de cancer colorectal □, Supravegherea neoplaziilor digestive □, Pierdere ponderala neexplicata □, Diaree semnificativa clinic □, Evaluarea modificărilor patologice decelate radiologie □, Boli inflamatorii intestinale □,Pacientii cu afectiuni anorectale: hemoroizi, fistule, fisuri, □,
ANTECEDENTE: Consum recent de A.I.N.S. (Aspirina, Diclofenac, etc.) □, Alergie la medicamente……………………………………………………….. Consum de anticoagulante orale □, .I.N.R………………………………………………………………………………………………………………………………….
Interventii chirurgicale………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Contraindicatii: pacient necooperant □, Insuficienta cardiorespiratorie severa □, Instabilitate hemodinamica □, Ascita voluminoasa □, Eventratii sau hernii voluminoase □, I.M. in prima luna de la diagnosticare □, Perforația de organ cavitar abdominal □, sarcina avansata □, interventii chirurgicale in sfera abdomino – pelvina recente (3 luni) □.
CE COMPLICATII POT SURVENI
Orice act medical poate fi grevat de aparitia unor complicatii, chiar daca este realizat in conditii de competenta si securitate.
Complicatiile colonoscopiei sunt rare. Pot surveni:
perforarea peretelui intestinal, care poate impune o interventie chirurgicala
hemoragia, care poate, in caz exceptional, sa reclame necesitatea unei operatii si/sau unei
transfuzii de sange sau de anumite derivate de sange
sunt posibile si alte complicatii, insa extrem de rare, cum ar fi tulburari cardio-respiratorii sau infectii.