INSTRUCŢIUNI DE AUTORECOLTARE

1. Bacteriologie (probele de bacteriologie nu se primesc vinerea):  

 • pentru urocultură – în ziua stabilită pentru recoltare se recomandă toaleta riguroasă a organelor genitale cu apă şi săpun, înaintea micţiunii; se elimină primul jet de urină şi se colectează cel de-al doilea jet într-un recipient steril (urocultor). Transportul trebuie asigurat în decurs de 3 ore de la prelevare.  Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele distrug flora microbiană, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar dacă infecţia urinară există. Dacă se  urmărşte verificarea eficienţei tratamentului cu antibiotice, recoltarea se repetă după 48-96 ore. Urocultura de control se efectuează după 3-5 zile de la întreruperea tratamentului.

 • pentru exsudate (faringian, nazal) – în ziua recoltării, pacientul nu îşi face toaleta cavităţii bucale, nu mănâncă şi nu bea nimic cel puţin cu 4 ore înainte de recoltare.

 • pentru coprocultura – serecoltează din materii fecale neamestecate cu urină, din porţiunile cu mucus sau sânge. Recoltarea se face într-un recipient steril (coprocultor). Proba se aduce la laborator în maxim 2 ore de la recoltare.

2. Coagulare:

nu se administrează tratamentul cu anticoagulant înaintea recoltării.

Recoltarea sângelui se face dimineaţa pe nemâncate sau cel mult cu un mic dejun care să nu fi cuprins nici o formă de grăsime (lapte, unt, ouă, ciocolată). De asemenea, cina din seara precedentă trebuie lipsită de grăsimi.

3. Parazitologie:

Materiile fecale se recoltează în recipiente speciale de plastic cu capac. Se aduc spre examinare materii fecale proaspete sau recoltate cu o zi înainte (păstrate la frigider).

4. Examene din urină:

Pentru examen sumar de urină, se recoltează prima urină de dimineaţă, după toaletă locală, într-un recipient curat, preferabil de unică folosinţă, prevăzut cu capac etanş, pentru a preveni vărsarea, evaporarea şi contaminarea probei de urină.

Pentru dozări (glucoză, calciu, proteine etc) se recoltează întreaga cantitate de urină din 24 de ore. Se procedează în felul următor:

 • dimineaţa se urinează (de ex. la ora 7.00) şi nu se reţine această urină;

 • se colectează apoi într-un recipient curat de 2-3 litri (nu se urineză direct în recipient) toate emisiile de urină, timp de 24 ore, până în ziua următoare la ora 7.00 dimineaţa, inclusiv urina din acest moment final (chiar dacă nu există nevoia imperioasă de a o face);

 • vasul cu urină se păstrează la rece, de preferat în frigider, pe tot parcursul colectării (24 ore);

 • la încheierea recoltării (inclusiv ultima emisie de urină la ora 7.00 în dimineaţa următoare), se măsoară întreaga cantitate de urină colectată şi se notează volumul;

 • se omogenizează prin agitare întreaga cantitate de urină recoltată;

 • se aduc la laborator aproximativ 100 mL, într-un recipient curat, preferabil de unică folosinţă, prevăzut cu dop etanş.

Pentru proba Addis-Hamburger se procedează în felul următor:

 • dimineaţa se urinează (de ex. la ora 7.00) şi nu se reţine această urină;

 • peste fix 3 ore (in ex. dat la ora 10.00) se urinează şi se reţine întreaga cantitate de urină într-un recipient curat, preferabil de unică folosinţă, prevăzut cu dop etanş, care se aduce la laborator.